1/16

BRONTE

HOUSE

This existing two storey residence in Bronte was extensively renovated with the front part of the house being restored to its former glory. 

 

The project involved extensive piling, propping and excavation.  The entire first floor was propped and cantilevered over the new basement area to enable concurrent construction of the upper levels while the living levels were being built.  The existing pool was also removed, and a new pool built in its place.

 

The beautiful timeless detailing of the buildings exterior such as exposed scrolled rafter ends, slate tile roof and weatherboards have been maintained.  The whole existing timber framed first floor was re-modelled under the existing roof frame which had to be completely re- supported.

‚Äč

The curved staircase that sweeps from the rear balcony to the rear garden was an engineering feat and had to be manually carried in through the house where the steel fabricators made their own crane on site to handle the stair into position.

 

The end result is a beautifully understated however very sophisticated family beach house.

ARCHITECT

LUIGI ROSSELLI ARCHITECTS

PHOTOGRAPHER

PRUE RUSCOE PHOTOGRAPHY

COMPLETED

2017

BUILDING
UNIQUE
PROPERTIES